woensdag 20 mei 2009

Orbis Pictus Caravanus in Naarden

Sinds 16 mei 2009 is het fotofestival Naarden een expositie rijker.


'Science, or the knowledge of nature, consists of an internal

perception, and needs the same essentials as the external percep-

tion, namely the eye, an object, and light. If these be given,

perception will follow. The eye of the inner perception is the

mind or the understanding, the object is all that lies within or

without our apprehension, while the light is the necessary

attention.' 


Comenius, 1657

Opera Didactica Omnia  [p.93]


Op zaterdag 16 mei is het Fotofestival Naarden verijkt met een extra tentoonstelling, te weten Orbis Pictus Caravanus.

Op inititief van Rogier Maaskant, zelf fotograaf, is geheel in paparazzi-stijl een volledig ingerichte Sprite 400 de vestingmuren binnengeloodst met daarin het werk van Ayatollah Musa, Bosz de Kler en Paul Versteeg. De mobiele expositieruimte wordt geplaatst pal achter de grote kerk van Naarden en naast het standbeeld van Comenius. Ook zullen bij of bij slecht weer in de Caravanus portfolio's worden besproken eventueel in ruil voor een lekker broodje, een lekker gebakje of een flesje kwaliteitswijn.

Laat u verassen door een bijzondere presentatie waarbij licht en donker een grote rol spelen.


U gingen onder andere al voor: Alexander Pechtold, Joop van Tellingen, Gerard Arninkhof, Johan de Vos.

En met hen vele oprecht enthousiaste belangstellenden.


De fotografen waarvan u het werk kunt zien hebben met elkaar gemeen  dat zij allen een grote hang hebben naar avontuur en daarnaast ook

een  eigen wijze van zien hebben  op de wereld zoals die om hen heen geordend of schijnbaar geordend zich manifesteerd. Hun werk gaat voorbij aan vluchtige trends en toont een eigenheid  die gelijkenis vertoont met een welhaast kinderlijke fascinatie voor beeld of onderwerp vermengd met een grote dosis moed en drang.Bosz de Kler hanteert de camera sinds 1995. En met verve. Hoe het heeft kunnen zijn dat dit de eerste publieke expositie van zijn werk is, daar hoeft u zich noch over te verbazen, nog naar te raden. Aan u is namelijk de eer mee te kijken en zich te verwonderen. "Er staat een simpele camera tussen mij en het gefotografeerde. Ik probeer te tonen wat ik denk, hoe ik kijk". Bosz doet dit met humor. Met oprechte sympathie voor het onderwerp. Met nauwgezet oog voor detail, en licht, en schaduw en contrasten. En met voelbare melancholie en een voorkeur voor -zoals hij dat zelf zegt-  de wrangzoete zijden van het bestaan. Een fotograaf pur sang die werkt vanuit zijn gevoel. Bosz beschikt over een bijzonder po√ętisch beeldend talent en ziet woorden misschien het liefst verruild door beelden en muziek. Bosz toont in foto's met een hoog contrast het Cuba en Spanje zoals een romanticus het altijd blijven zien zal.


Ayatollah Musa, de enige Ayatollah in Nederland en tevens de eerste Nederlandse journalist die het gelukt is de Taliban te interviewen. In tegenstelling tot wat andere bronnen wellicht vermelden.Van Pakistaanse afkomst en in Nederland opgegroeid heeft hij toegang tot plaatsen in het midden-oosten waar Nederlandse fotografen niet binnen komen. Ayatollah werkt aan lange en korte projecten in binnen en buitenland en is tevens downhill-longboardskateboarder. In de caravan toont hij foto's van Ashura, de shi ítische gedenking van de dood van Hussain, kleinzoon van Mohammed, jongeren in Iran en foto's van Lollywood, het Pakistaanse Hollywood.


Paul Versteeg is na een lang verblijf in Napels tijdelijk teruggekeerd in Nederland en toont in zijn werk een combinatie van gevoel voor compositie met een flinke dosis humor en subtiel mededogen, ondanks zijn voorliefde voor Feyenoord.

Zelf heeft hij een scheithekel aan cv's maar omdat ik het hem zo aardig vroeg fluisterde hij mij het volgende toe.

Ik denk dat er geen woord van is gelogen.


Paul Versteeg (1977)

Heeft ontelbare foto’s gezien zonder dat er een camera in de buurt was en heeft ook ontelbare foto’s meegemaakt maar was te schuchter of te bang om een foto te maken.

Hij is bang voor natuurrampen en conflictsituaties maar interesseert zich wel voor de mensen die ze  hebben meegemaakt.

Omdat hij zwerft in zijn fotografie heeft hij geen enkele specialiteit behalve misschien de sociale factor.

Kenmerkend in zijn fotografie is het zoeken naar de basis van waar het om draait bij het onderwerp en het vertellen van verhalen door meerdere beelden.

Hij zou graag de wereld afreizen en heeft al 1 ½ jaar in Napoli verbracht.

Omdat hij vooral alleen gedreven is met zijn hoofd is er bijna nog nooit iets gepubliceerd van hem.

Van zijn hand zullen boeken verschijnen.  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten